MATO / FCC Arquitectura


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG
  • Contractor: Vieira Construções
  • Structure: Serralharia M. Peixoto & Aires
  • Plasterboard: Jonitecto
  • Exterior Coating: Revesnunes
  • Tint: Lacca

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Of the need for an exhibition space came the “MATO – Art Gallery”, next to Paulo Neves sculptor’s atelier. Looking for inspiration in their own work of the sculptor, the organic design mirrors the trace of Paulo Neves. The whole body develops without straight surfaces. As if a strange animal was born on site, mixed with the surrounding vegetation.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Floor Plan

Floor Plan

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

With a very small indoor area, in the space are held several temporary exhibitions of national and international artists. All installation rests gently through specific points, almost levitating on the ground. The tubular metallic structure, with the exterior in expanded polyurethane, is designed so as to insulate and waterproof the building as if it were a shell.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

We put wooden flooring with the removed trees of the site. In the interior, the whole space has been coated with plaster so as to provide a continuous surface while curving constantly serving for setting works on exhibition.


© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Cross and Longitudinal Section

Cross and Longitudinal Section

© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG

Source :https://www.archdaily.com/

Leave a Reply

Close Menu